header4.jpg header6.jpg header1.jpg header2.jpg header5.jpg header3.jpg

Het moment waar je misschien al een tijd naar uit hebt gekeken is daar: de test positief en je bent zwanger. Op eens kunnen nu de twijfels en de angsten toe gaan slaan. Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als een enorm feest en lopen met hun hoofd in de wolken. Zonder klachten, blij en gelukkig met een nieuw klein wezentje in hun buik vol verwachting uitkijkend naar het moment van bevalling.

Het andere uiterste komt ook voor. Twijfels over gezondheid van de baby, de angst voor de bevalling, onzekerheid over toekomst en het moederschap. Een beetje twijfel of angst is niet gek. Bij de meeste aanstaande moeders zullen de verschillende gevoelens elkaar afwisselen. Het is namelijk nogal wat, een zwangerschap.

Al die hormonen die nu tijdens de zwangerschap door je lijf spoken zijn in ieder geval vaak goed voor wat stemmingswisselingen. Je lijf verandert in een razend tempo en vooral bij een eerste zwangerschap gaat er ook nogal wat veranderen in je leven. Je bent niet meer alleen maar krijgt de verantwoording voor een kind. Sterker nog, je hebt die verantwoordelijkheid nu al, er groeit een nieuw leven in je buik waarvoor je gezond moet gaan leven.

Er wordt wel gezegd dat "moeder worden" (of vader worden) net als de puberteit of de menopauze een belangrijke invloed heeft op jou als persoon en daarmee misschien ook de relaties tussen jou en je dierbaren zal veranderen.

Created by: Babybladen.nl